• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Бібліоновини
  • Підсумки громадських слухань « Бібліотека – центр спілкування» в Теребовлянській ЦБС

Підсумки громадських слухань « Бібліотека – центр спілкування» в Теребовлянській ЦБС

2013-10-25

Підсумки громадських слухань

« Бібліотека – центр спілкування» в Теребовлянській ЦБС

З ініціативи УБА та ОУНБ в Теребовлянському районі на протязі липня-вересня проходили громадські слухання в бібліотеках-філіях та в центральній бібліотеці.

Метою цих заходів було сприяння підтримки авторитету бібліотечних установ. Адже дуже часто бібліотеки сьогодні опиняються у складних обставинах, в першу чергу через недофінансування бюджетної сфери. В процесі підготовки до слухань бібліотекарі проводили анкетування, експрес-опитування «Моя думка про бібліотеку», «Бібліотека моєї мрії», «Чи потрібна сільська бібліотека» та інші, виготовляли інформаційні плакати, буклети, візитівки, інформаційні стенди та інші рекламні матеріали. До участі у слуханнях були залучені в першу чергу представники місцевої влади, інтелігенція, читачі бібліотек. В ході цих обговорень було проаналізовано роботу бібліотек, акцентовано на досягненнях, а також звернуто увагу на серйозні проблемі, які є на сьогоднішній день в роботі кожної бібліотеки.

Так, серйозні проблеми із приміщенням є сьогодні в Микулинецькій бібліотеці. Після пожежі бібліотека знаходиться тимчасово в приміщенні будинку культури, а з ремонтом основного приміщення виникли складнощі. Завідуюча бібліотекою Шиналь О. І. організувала актив бібліотеки для підготовки слухань, залучивши депутатів районної ради. Під час громадських слухань учасники говорили про значення бібліотеки в житті кожного жителя селища, про те, що в ній вся історія Микулинців, історія його жителів. Сьогодні, коли в бібліотеці діє інтернет-центр, збільшилось відвідування і зріс авторитет серед населення, бібліотека займає особливе місце в житті громади. Тому і депутати районної та селищної ради і всі жителі підтримують бібліотеку і сподіваються на підтримку влади у всіх питаннях життєдіяльності бібліотеки. За підсумками слухань районна рада та районна державна адміністрація виділили кошти в сумі 63 тисячі гривень для перекриття даху бібліотеки.

Питання матеріально-технічного стану бібліотек були одними з основних під час обговорень. На основі звернень зборів громад Теребовлянський відділ культури закупив для бібліотек 36 електричних конвекторів та 6 газових і в цьому році почнеться встановлення їх в установах. Деяку матеріальну допомогу надали бібліотекам спонсори. Слобідській бібліотеці підприємець купив газовий конвектор, а громада спільними зусиллями з бібліотекарем ремонтували приміщення бібліотеки. На прохання зборів громадян с. Залав’є за кошти підприємця встановлено два пластикові вікна. За підтримки голови РДА, голови сільської ради с. Підгайчики проходить ремонт в бібліотеках с. Підгайчики та Семенів (це одна сільська рада). Після круглого столу який провела Вишнівчицька бібліотека сільська рада купила для бібліотеки газовий конвектор і він уже встановлений в бібліотеці.

Звітуючи перед громадою, бібліотеки ознайомлювали населення з інноваційними послугами, які вони надають. Це в першу чергу бібліотеки котрі мають інтернет-центри – Плебанівка, Микулинці, Кобиловолоки. Тут користувачі мають можливість оволодіти комп’ютерною грамотністю, спілкуватись віртуально. Плебанівська бібліотека створила свою сторінку «ВКонтакте», Кобиловолоцька бібліотека веде блог бібліотеки.

Бібліотеки як центри спілкування притягують до себе активних і талановитих людей. Під час слухань учасники дякували бібліотекарям за підтримку талановитих дітей, за організацію конкурсів, які допомагають дітям розвивати свої таланти, за сприяння у виданні перших збірок віршів (бібліотеки сіл Варваринці, Бенева, Конопківка, Кобиловолоки, Глещава, Раковець та ін.). Сільський голова с. Струсів Бойко Р. Б. профінансував виготовлення стенду «Веселкові барви творчості» на суму 1200 гр.. для Варваринської бібліотеки. В цій сільській раді є два малих села – Налужжя і Бернадівка де жителів близько 300 чол. Громади цих сіл під час обговорень повністю підтримували бібліотеки і готові допомагати в поповненні фонду, в підписці періодики для бібліотеки. І сільська рада тут на стороні бібліотек.

У слуханнях, які пройшли в центральній районній бібліотеці брали участь заступник голови РДА Бойко В. К., начальник відділу культури РДА Кузів М. Р., голова районної організації «Просвіта» Михайлюк М. В., начальник відділу у справах сім’ї та молоді РДА Майор Г. Ф., активні читачі бібліотеки, громадяни міста. З доповіддю про роботу центральної районної бібліотеки виступила директор ЦБС Крючиніна Л.Є. Вона розповіла про заходи, які провела бібліотека, про співпрацю із Теребовлянським вищим училищем культури, Теребовлянським відділенням НЗ «Замки Тернопілля», студією юних журналістів «Джерельце», територіальним центром соціального обслуговування. Учасникам було представлено слайдову презентацію про роботу центральної районної бібліотеки. Про роботу районної дитячої бібліотеки прозвітувала заступник директора по роботі з дітьми Куліковська М. М.

При обговоренні доповідей присутні щиро дякували бібліотеці за те, що вона справді є місцем спілкування людей талановитих, творчих, за те що сюди завжди приємно приходити, щоб отримати інформацію, щоб відпочити. Піднімалось також питання ремонту зовнішніх стін бібліотеки і заміни вікон. Як результат замінено на пластикові двоє балконних дверей та шість вікон.

Підводячи підсумки громадських слухань, які відбулись в бібліотеках системи було відзначено, що бібліотеки на сьогоднішній день є єдиними закладами культури, які забезпечують вільний доступ громадян до інформації, місцем творчого розвитку особистості.

Щоб зберегти бібліотеки як соціокультурні установи постановили:

- встановити мораторій на закриття бібліотек в селах району

- залучити фандрейзингові кошти для оформлення передплати на 2014 рік

- бібліотекам спільно із НЗ «Замки Тернопілля» взяти участь у розробці програми «Книга», яка передбачає щорічне поповнення фондів бібліотек книгами за кошти місцевих підприємців, та видання перших збірок молодих авторів Теребовлянщини

- розробити кошторисну документацію на ремонт фасаду центральної бібліотеки та перекриття даху районної бібліотеки для дітей.

- забезпечити опалення бібліотек у зимовий період

/Files/Анкетування в бібліотеці с. Налужжя.JPG/Files/Виступає заступник голови РДА Бойко В. К..JPG/Files/Громада смт. Микулинці стала на захист бібліотеки.JPG/Files/Громадські слухання в Теребовлянській ЦРБ.JPG/Files/До бібліотеки з любовю.JPG/Files/Звіт перед громадою с. Нова Брикуля проводить бібліотекар Било М. І..JPG/Files/Звітує перед громадою завідуюча бібліотекою с. Глещава Губай Г. Я,.jpg/Files/Оргкомітет Садівської бібліотеки.JPG/Files/с. Котузів. Бібліотекар Мигало О. М. розповідає про здобутки бібліотеки.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 469

Коментарi